1-) Alım-satım makası yüzdesel olarak yüksek olan varantlar yerine daha makul olan farklı alternatif varantlara yönelebilirsiniz. Yüzdesel olarak alım-satım makasının yüksek olduğu duruma örneğin: (Piyasa Yapıcı Alış 0.01 ise ve Piyasa Yapıcı Satış 0.03 olduğu durumda aradaki fark %200’dür.)
2-) Varant yatırımı, dayanak varlıktaki beklentiyle başlamaktadır. Yatırım yaptığınız varantın dayanak varlığı, vade süresi içerisinde öngörünüze ters yönlü hareket etmemelidir.
3-) Varantların bir vadesi vardır. Vade sonunda nakit uzlaşı yöntemiyle itfa eder. Varantlardan kazanç sağlamak için yalnızca vade son gününü beklemenize gerek yoktur. (Örnek: Yatırım stratejinize uygun olarak belirli bir kazanç elde ettikten sonra veya zararınızın artacağını öngördüğünüz durumlarda, ilgili hafta içerisinde varantınızı satarak pozisyonunuzu kapatabilir ve beklentilerinize uygun farklı varant yatırımlarını değerlendirebilirsiniz.)
4-) Tek bir varanta bağlı kalmayın. Vade içinde değer kaybedip dayanak varlığa duyarlılığını yitiren varantlar yerine alternatif varantları değerlendirebilirsiniz.
5-) Her ucuz varant veya her yüksek kaldıraçlı varant, iyi bir yatırım fırsatı anlamına gelmeyebilir.
6-) Varantlarda zaman değeri kaybı vardır, vade gününe kalan gün sayısı azaldıkça varantın zaman değeri kaybı artarak çoğalır. Bu yüzden yatırım yapmayı düşündüğünüz varantın vadeye kalan gün sayısının 15 günden az olmamasına özen gösterebilirsiniz.
7-) Bir varant için yalnızca işlem hacminin yüksek olması ya da yalnızca açık pozisyonun fazla olması yatırımcı için tek başına belirleyici olmamalıdır.
8-) Varantlarda paçallama zararınızı artırabilir. Varant önceki fiyatına geri dönmeyebilir. Zararda olamanız durumunda, zararınızı yükseltmeden pozisyonunuzu kapatabilir ve farklı alternatif varantlara yatırım yapabilirsiniz.
9-) Değeri düşük varantlarda, varantın dayanak varlığa olan hassasiyeti de düşmektedir. Hassasiyeti düşük varantlarda dayanak varlık beklenti yönünde hareket etse dahi varant değer kazanmayabilir. İhraççılar bu paralelde kullanım fiyatı spot fiyata uzak kalmış ve/veya vadesine çok az süre kalmış düşük değerli varantlarda satış tarafında likiditeyi, piyasa yapıcı satış kotasyonunu azaltabilmektedir. (Örnek: Piyasa yapıcı alış adet 500.000 ve piyasa yapıcı satış adet 10.000 ise) Bu gibi durumlarda alternatif farklı varantlara yönelmek daha makul olabilir.
10-) Borsa İstanbul'da işlem gören varantlar, piyasa yapıcılar tarafından iki fiyat (alış ve satış) üzerinden fiyatlandırılır. Varantlardaki en iyi alış ve en iyi satış fiyatları bazen yatırımcılar tarafından hatalı şekilde girilebilmektedir dolayısıyla piyasa yapıcı alış ve piyasa yapıcı satış fiyatlarını referans almak daha makul olacaktır. Web sitemiz üzerinden ilgili varantın piyasa yapıcı alış ve piyasa yapıcı satış fiyatlarını görüntüleyebilirsiniz. Web sitemizde anlık verilere ulaşabilmek için ücretsiz şekilde kayıt olmayı unutmayınız.
11-) Varanta yatırım yaparken, varantın fiyatından bağımsız olarak dayanak varlık için net hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefler, zarar durdurma ve kâr alma seviyelerinizi içerebilir. Ayrıca, dayanak varlığın beklenen hareketinin yönü kadar, bu hareketin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğini öngörmek de kritik öneme sahiptir. Bu yaklaşım, kârlı bir pozisyonu erken kapatma riskini azaltabilir ve zararda bir pozisyonda gereksiz ısrarcı olmanızı engelleyebilir.
12-) Varantların dayanak varlığa olan duyarlılıkları birbirinden farklılık gösterebilir ve bu duyarlılık zaman içinde değişebilir. Yatırım kararı alırken varantın mevcut duyarlılık göstergelerini dikkatle değerlendirmek önemlidir.
13-) Yükseliş beklentisine ALIM varantlarıyla, düşüş beklentisine SATIM varantlarıyla yatırım yapabilirsiniz. Yatırım yapmadan önce beklentiniz doğrultusundaki doğru varantı bulmak için “Varant Pusulası” ve “Detay Analiz” araçlarını kullanabilirsiniz.
14-) Varant hareketlerini daha iyi anlamak için dayanak varlıktaki hareket ile beraber delta, etkin kaldıraç, teta, duyarlılık gibi göstergeleri inceleyin. Bu göstergeler sabit değildir.
15-) Varant yatırımlarınız için sermayenizin sınırlı bir kısmını ayırabilirsiniz. Sermayenizin tamamını varantlara yatırmak, tüm yatırımınızın kaybedilme riskini beraberinde getirebilmektedir.
16-) Sosyal medya grupları vb. iletişim kanalları üzerinden sizlerle iletişime geçen ve çeşitli yatırım tavsiyeleri veren kişilere itibar etmek yanıltıcı olabilir. Varantlar ile ilgili tüm bilgilere Müşteri Temsilcinizden, infovarant.com web sitemizdeki eğitici videolar, içerikler üzerinden ve 0212 700 37 37 numaralı Varant Destek Hattımızdan ulaşabilirsiniz.
Tüm sorularınız için kolaylıkla 0212 700 37 37 numaralı telefondan doğrudan varant uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.